Bij een beleggingshypotheek is er een bepaald constructie, de constructie is opgebouwd uit 2 onderdelen: een hypotheeklening en een beleggersrekening. Je betaalt geen verplichte aflossing op je hypotheek, alleen rente. Daarnaast leg je ook nog eens maandelijks een bedrag op je beleggingsrekening. Pas aan het einde van de looptijd moet je je hypotheeklening aflossen.

Je kunt op je beleggingsrekening op 2 manieren beleggen. De eerste vorm is beleggen in beleggingsfondsen. Bij de tweede vorm beleg je via een levensverzekering. Ook wel levenhypotheek genoemd.

Risico van het beleggen
Omdat beleggen financiële risico’s met zich meebrengt. Weet je nooit zeker of je aan het einde van je hypotheeklening genoeg vermogen hebt opgebouwd om het helemaal af te lossen. Mocht de waarde van de woning op het moment van verkoop lager staan dan de uitstaande hypotheek, dan ontstaat er restschuld. Gaat het de goede kant op met je beleggingen? Dan kan je geld overhouden na het aflossen van je hypotheek.

Tot slot: de beleggingshypotheek is vergeleken met de annuïtaire en linaire hypotheek een risicovolle hypotheekvorm. Bij de beleggingshypotheek betaal je ook vaak iets meer rente dan bij de annuïtaire en linaire hypotheek.