Als je op zoek bent naar je eerste woning, dan kan het best lastig zijn om alle informatie op een rijtje te krijgen. Vraagstukken zoals: In welke prijsklasse kan ik gaan kijken, hoeveel mag ik lenen? Wat zijn de bijkomende kosten bij het kopen van een woning? Enkele van de vele vragen die op deze website uitgebreid besproken wordt.

Enkele tips voordat je een huis gaat kopen:

1: Spaargeld
Wat voor woning je ook koopt, er komen altijd extra kosten bij. Ga ervan uit dat je minimaal 6% tot 8% extra kosten maakt. Denk hierbij aan notariskosten, overdrachtsbelasting van 2%, taxatie kosten en makelaarskosten. Mocht je dus maximaal van 100% van de woningwaarde gaan lenen, dan zijn de bovengenoemde kosten nog extra kosten naast je hypotheek. Zorg dus ervoor dat je altijd extra overhoudt.

2. Aankoopproces
Een woning kopen doe je niet in enkele stappen. Verdiep je de stappen die je moet nemen bij het kopen van een woning. Denk daarbij aan de partijen die daarbij betrokken kunnen zijn.

3. Risico’s
Ooit nagedacht over bepaalde risico’s die erbij komen als je al een hypotheek hebt genomen? Wat nou als een deel van je inkomen wegvalt? Of helemaal? Ga je misschien scheiden of krijg je misschien juist een kind erbij? Hoe ga je hiermee om? Ooit gedacht aan stap 1 of een andere backup plan?

4. iemand met ervaring
Er is vast wel iemand voor je die ooit een huis heeft gekocht. Dit kan een familie lid zijn, een vriend/vriendin of zelfs een collega. Neem samen met degene alle stappen door zodat je een beter beeld krijgt bij het kopen van een woning.