Een lineaire hypotheek is een hypotheek waarbij je maandelijk een vast bedrag aflost. Het bedrag wat je iedere maand betaald bestaat uit 2 onderdelen: aflossing en rente.

Het aflossingsbedrag blijft voor iedere maand hetzelfde. De lening daalt dus bij iedere maand, wat invloed heeft op je rente.

In het begin betaal je het meeste rente. De rente die je hierbij betaald mag je aftrekken van de belasting. Dat is dus een gunstige belastingvoordeel.

Extra aflossen
Mocht je gedurende looptijd nog wat spaargeld hebben opgebouwd, dan kun je het gebruiken om extra af te gaan lossen. Je hypotheekschuld word hierdoor lager, inclusief je vaste maandbedrag. Je mag altijd een bepaald percentage boetevrij aflossen. Het percentage verschilt wel per hypotheekverstrekker, lees hiervoor goed in de voorwaarden. Los je teveel af, dan kunnen sommige hypotheekverstrekkers een boete geven, omdat zij anders rente mislopen.

Lineair of annuitair
Sinds 1 januari 2013 zijn er veranderingen ingekomen. Iedereen die vanaf 2013 een woning heeft gekocht en daarvoor een hypotheek heeft afgesloten, is verplicht om te kiezen voor een lineair of een annuitair hypotheek te gaan nemen. Hierdoor blijven er dus nog maar 2 hypotheekvormen over.