Bij een levenshypotheek gaat het een combinatie van hypothecaire geldlening en een gemengde verzekering, deze wordt ook wel kapitaalverzekering genoemd. Gedurende looptijd van de hypotheek lost men niets af. In plaats daarvan bouw je vermogen op waarmee je aan het einde van de looptijd (een deel van) hypotheek aflost.

Hypotheeklasten
De hypotheeklasten bestaat uit een rentebedrag wat bij een gelijkblijvend rente de gehele looptijd hetzelfde blijft en het ander bedrag bestaat uit een premie voor de gemengde verzekering. De bruto en netto hypotheeklasten blijven bij gelijkblijvende rente, de gehele looptijd gelijk.

Gemengde verzekering
De gemengde verzekering bestaat uit twee delen:
– Een verzekeringspremie, waarbij het overlijdensrisico wordt afgedekt. Door deze dekking kan (een deel van) de hypotheek afgelost worden bij vooroverlijden.
– Een spaar of beleggingsdeel, waarbij wordt gespaard of wordt belegt om aan het einde van de hypotheek looptijd (een deel van) de hypotheek af te kunnen lossen.

Let op: Sinds 1 januari 2013 is deze vorm van hypotheek niet meer af te sluiten, tenzij je voor die datum het al had afgesloten en wilt oversluiten.